Withania somnifera, beter bekend onder Ashwagandha, is een kleine houtachtige plant met gele bloemen die inheems is in India en Noord-Afrika. De plant, met name de wortel, wordt al meer dan 3.000 jaar gebruikt als natuurlijk middel tegen verschillende kwalen. Moderne wetenschap koppelt het ook aan gezondheidsvoordelen, zoals verminderde stress en angst en verbeterde bloedsuikerspiegel, stemming en geheugen. Hoeveel Ashwagandha kan je per dag eigenlijk innemen en maakt de tijd van inname nog uit?

Dit artikel bespreekt de optimale doseringen die nodig zijn om verschillende gezondheidsvoordelen te behalen.

De perfecte Ashwagandha dosering

Bij supplementen of geneesmiddelen hangt de dosering af van verschillende factoren. Elk persoon reageert anders op bepaalde stoffen en gewicht speelt ook een belangrijke rol. Ook met Ashwagandha is er geen eenduidig antwoord op de vraag: Wat is de perfecte dosering?

Naast het feit dat het per persoon verschilt hoe dit kruid zijn werking doet, zit er ook nog verschil in het doel van het gebruik. Neem je Ashwagandha tegen stress of gebruik je het om je spiermassa te vergroten? Uit onderzoeken is gebleden dat het verschil in dosering invloed kan hebben op de werking ervan.  Daarom is er geen perfecte dosering te beschrijen maar kunnen we wel uitzoeken wat het effect van bepaalde doseringen heeft gehad op welke kwalen.

Ashwagandha KSM-66

Ontdek nu de kracht van Ashwagandha

Ook nieuwschierig geworden naar de vele potentiële voordelen van het bijzondere Ashwagandha? Iedereen verdient een sterke geest en een goede balans. Bestel Ashwagandha vandaag nog.

Dosering tegen stress

Ashwagandha staat vooral bekend om zijn stressverlagende effecten. De geneeskrachtige plant lijkt te helpen bij het verlagen van de niveaus van cortisol, een hormoon dat wordt geproduceerd door je bijnieren als reactie op stress.

Er is aangetoond dat dagelijkse doses van 225-600 mg gedurende 1-2 maanden aanzienlijk lagere cortisolniveaus tot gevolg kunnen hebben. Bovendien meldde een studie dat het dagelijks innemen van minstens 600 mg ashwagandha gedurende 8 weken de angst kon verminderen en de slaapkwaliteit kon verbeteren bij mensen met stress of slapeloosheid.

Dosering voor verlagen bloedsuikerspiegel

Ashwagandha kan ook de bloedsuikerspiegels verlagen, zowel bij mensen met diabetes als zonder diabetes. In een studie uit 2013 met 25 personen verlaagde ashwagandha de nuchtere bloedsuikerspiegels na 4 weken driemaal meer dan een placebo .

In een ander ouder onderzoek bij mensen met type 2 diabetes verlaagde een ashwagandha-supplement dat gedurende 30 dagen werd ingenomen de nuchtere bloedsuikerspiegels even effectief als orale diabetesmedicatie .

De doseringen die in deze studies werden gebruikt, varieerden tussen 250 mg tot 3 gram  en werden over het algemeen verdeeld in 2-3 gelijke doses die gelijkmatig over de dag werden verspreid. Dus voordelen lijken te beginnen bij doseringen van slechts 250 mg per dag.

Dosering voor het verhogen van de vruchtbaarheid

Ashwagandha kan helpen om de vruchtbaarheid te verhogen, vooral bij mannen. In een onderzoek uit 2010 bij 75 mannen met vruchtbaarheidsproblemen, verhoogde dagelijkse inname van 5 g ashwagandha gedurende een periode van 3 maanden het aantal spermacellen en de beweeglijkheid ervan.

In een ander ouder onderzoek bij zeer gestreste mannen leidde dagelijkse inname van 5 g ashwagandha ook tot verbeterde sperma-kwaliteit. Bovendien was aan het einde van de 3 maanden durende studie 14% van hun partners zwanger geworden. Andere oudere studies rapporteren vergelijkbare resultaten met vergelijkbare doseringen.

Dosering voor tegengaan van ontstekingen

Ashwagandha kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen en het versterken van je immuunsysteem.

Oudere onderzoeken tonen aan dat dagelijks 12 milliliter Ashwagandha wortelextract de niveaus van immuuncellen kan verhogen. Een ander onderzoek vond dat het dagelijks innemen van 60 mg ashwagandha-extract gedurende 1 maand de natuurlijke en aanpassende immuunfunctie van het lichaam verbeterde, wat zou kunnen helpen beschermen tegen infecties.

Bovendien toonde een ouder onderzoek aan dat het innemen van 250-500 mg ashwagandha gedurende 60 dagen de C-reactieve proteïneniveaus met wel 30% kan verminderen, wat een marker is voor ontsteking. Ashwagandha kan ontstekingen verminderen en helpen beschermen tegen infecties. Supplementen met minstens 250 mg ashwagandha of 12 mL ashwagandha-extract lijken de meeste voordelen te bieden.

Veiligheid en bijwerkingen

Ashwagandha wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor de meeste mensen. Echter, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, en personen met auto-immuunziekten zoals lupus, reumatoïde artritis, type 1 diabetes en Hashimoto’s thyroïditis, dienen mogelijk het gebruik ervan te vermijden.

Ashwagandha kan ook interageren met bepaalde medicijnen. Daarom moeten mensen die andere medicijnen gebruiken eerst overleggen met een arts voordat ze ashwagandha als aanvulling nemen.

Houd er rekening mee dat de meeste studies over ashwagandha klein van omvang waren. Daarom kan de informatie over de effectiviteit en veiligheid van doseringen onnauwkeurig zijn. Meer onderzoek is nodig om betere en betrouwbare resultaten te krijgen.

Ashwagandha KSM-66

Ontdek nu de kracht van Ashwagandha

Ook nieuwschierig geworden naar de vele potentiële voordelen van het bijzondere Ashwagandha? Iedereen verdient een sterke geest en een goede balans. Bestel Ashwagandha vandaag nog.