Cafeïne is een natuurlijk voorkomende stimulerende stof die van nature in bepaalde planten wordt aangetroffen. Het behoort tot de klasse van chemische verbindingen die bekend staat als xanthines. Cafeïne komt veel voor in koffiebonen, theebladeren, cacaobonen en in mindere hoeveelheden in andere planten, zoals guarana en yerba mate.

Cafeïne staat bekend om zijn stimulerende effecten op het centrale zenuwstelsel. Het kan vermoeidheid verminderen, de alertheid verhogen en de concentratie verbeteren. Dit is de reden waarom veel mensen cafeïnehoudende dranken consumeren om wakker en alert te blijven, vooral in de ochtend of wanneer ze zich slaperig voelen.

Is caffeïne slecht voor je?

Cafeïne is over het algemeen niet per se “slecht” voor je, maar het heeft zowel positieve als negatieve effecten, afhankelijk van de hoeveelheid en hoe het door individuele mensen wordt verdragen. Een teveel aan caffeïne kan leiden tot slaapproblemen, maagklachten, nervositeit en een hoge bloeddruk.

Wat is “teveel” caffeïne?

Het belangrijkste is om cafeïne met mate te consumeren en naar je lichaam te luisteren. De aanbevolen dagelijkse limiet voor cafeïneconsumptie varieert, maar de meeste deskundigen suggereren dat het veilig is om tot ongeveer 400 milligram cafeïne per dag te consumeren, wat overeenkomt met ongeveer vier kopjes koffie.

Het is verstandig om je eigen tolerantie te kennen en te matigen als je negatieve effecten ervaart. Raadpleeg een arts als je bezorgd bent over je cafeïnegebruik of als je gezondheidsproblemen hebt die van invloed kunnen zijn op hoe je lichaam cafeïne verwerkt. Pas ook op met hoge caffeïne bevattende drankjes zoals energiedrink.