Steroïden zijn een groep organische moleculen die een specifieke chemische structuur delen, bekend als een “steroïdekern” of “steroïdstructuur.” Deze moleculen hebben diverse biologische functies en worden in verschillende contexten gebruikt, zowel in het menselijk lichaam als in de geneeskunde.

Anabole steroïden

Deze steroïden zijn synthetische derivaten van het mannelijke geslachtshormoon testosteron. Ze worden vaak gebruikt om de spiermassa en de fysieke prestaties te verhogen. Medisch worden ze soms voorgeschreven voor bepaalde aandoeningen waarbij spierverlies optreedt, zoals kanker of AIDS. Het ongeoorloofde gebruik van anabole steroïden voor prestatieverbetering wordt echter als illegaal beschouwd en kan ernstige bijwerkingen veroorzaken.

Corticosteroïden

Deze steroïden worden in het menselijk lichaam geproduceerd door de bijnieren en omvatten hormonen zoals cortisol. Ze spelen een essentiële rol bij het reguleren van ontstekingsreacties, het immuunsysteem en het metabolisme van koolhydraten, vetten en eiwitten. Corticosteroïden worden ook vaak voorgeschreven als medicatie om ontstekingen te verminderen en symptomen te behandelen bij aandoeningen zoals allergieën, astma, artritis en auto-immuunziekten.

Wat doen steroïden?

Anabole steroïden, synthetische derivaten van het mannelijke geslachtshormoon testosteron, staan bekend om hun vermogen om spiergroei te bevorderen en het herstel van spieren na inspanning te versnellen. Dit heeft geleid tot hun ongeoorloofd gebruik door sommige atleten om hun fysieke prestaties te verbeteren. Het is belangrijk op te merken dat het ongeoorloofde gebruik van anabole steroïden ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, waaronder leverproblemen, hartaandoeningen, hormonale onevenwichtigheden en psychologische bijwerkingen.

Aan de andere kant zijn corticosteroïden, zoals cortisol, betrokken bij het reguleren van ontstekingsreacties in het lichaam. Ze worden vaak voorgeschreven als medicatie om ontstekingsziekten zoals astma, artritis en auto-immuunziekten te behandelen vanwege hun ontstekingsremmende eigenschappen. Bovendien spelen steroïden een rol bij het reguleren van hormonale processen in het lichaam, zoals de ontwikkeling van geslachtsorganen, secundaire geslachtskenmerken en voortplantingsfunctie.

Daarnaast zijn steroïden betrokken bij het metabolisme van koolhydraten, vetten en eiwitten, en hormonen zoals cortisol en aldosteron helpen bij het handhaven van het bloedsuikerniveau, de bloeddruk en de elektrolytenbalans. Ze hebben ook invloed op het immuunsysteem en kunnen worden voorgeschreven om immuunreacties te onderdrukken, zoals bij auto-immuunziekten of na orgaantransplantaties om afstoting te voorkomen.

Het gebruik van steroïden moet altijd onder medisch toezicht plaatsvinden en alleen voor legitieme medische doeleinden. Ongeoorloofd gebruik van anabole steroïden kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken en wordt over het algemeen als illegaal beschouwd in de context van prestatieverbetering.