In de wereld van krachtsport draait alles om resultaten. Van het drukken van indrukwekkende gewichten op de benchpress tot de squat, het bereiken van persoonlijke records staat hoog in het vaandel. Het verleggen van je fysieke grenzen is nodig om spiergroei te bevorderen. Tegenwoordig zijn er verschillende hulpmiddelen om spiergroei te stimuleren. 

Naast bewezen supplementen voor krachtsporters, zoals creatine en eiwitpoeder, komen er langzamerhand meerdere relatief onbekende supplementen op de markt. Supplementen waar veel over gesproken wordt is Turkesterone en Ashwagandha. In dit artikel gaan we verder in op de werking van Ashwagandha voor krachtsporters.

Wat is Ashwagandha?

Voordat we verder in gaan op wat de potentiële positieve effecten zijn van Ashwagandha op ons lichaam, gaan we even terug naar de basis. Ashwagandha is een adaptogeen kruid dat wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde en bekend staat om zijn stressverlagende en gezondheidsbevorderende eigenschappen.

Het kruid heeft verschillende voordelen en zou ook resultaten in de sportschool positief kunnen beïnvloeden.

Voordelen van Ashwagandha voor krachtsporters

Dit bijzondere kruid is geliefd bij mensen die innerlijke rust en balans wensen te creëren maar Ashwagandha blijkt ook potentiële voordelen te hebben op het lichaam.

Ashwagandha voordelen fitness

Verbetert kracht en spiermassa

Het opbouwen van kracht is een van de belangrijkste doelen van sportschoolbezoekers en atleten. Meer kracht leidt tot meer maximale inspanning en daardoor tot meer spiermassa. Onderzoek toont aan dat suppletie met Ashwagandha aanzienlijk kan bijdragen aan en het bevorderen van meer spiermassa.

Een studie gepubliceerd in het Journal Of The International Society Of Sports Nutrition onderzocht de effecten van Ashwagandha op kracht en herstel. Deelnemers kregen tweemaal per dag 300 mg Ashwagandha-wortel toegediend, of een zetmeelplacebo. De resultaten toonden aan dat de Ashwagandha-groep aanzienlijk grotere toenames in kracht had, met een aanzienlijke toename in spieromvang, een grotere vermindering van door inspanning veroorzaakte spierschade, verhoogde testosteronspiegels en een afname van lichaamsvet.

Ashwagandha verbetert uithuidingsvermogen

Verbetert uithoudingsvermogen

Met meer uithoudingsvermogen kun je je concurrentie voorblijven, grotere krachtwinsten behalen, betere tijdproeven afleggen en fysiek op een hoger niveau presteren. Meer aerobe capaciteit levert brandstof tijdens langdurige inspanningen. Onderzoek wijst uit dat een van de voordelen van Ashwagandha voor atleten een toename in aerobe trainingsparameters zou kunnen zijn.

Onderzoek uitgevoerd aan de Faculteit voor Sportgeneeskunde en Fysiotherapie van de Guru Nanak Dev University in India onderzocht de effecten van Ashwagandha op cardiorespiratoir uithoudingsvermogen bij elite wielrenners. 40 elite wielrenners werden willekeurig verdeeld in twee groepen, waarvan de ene groep gedurende acht weken tweemaal daags 500 mg Ashwagandha kreeg, en de andere een placebo.

Na acht weken Ashwagandha-spul te nemen, waren de fietsmensen veel beter geworden in ademhalen en konden ze langer doorgaan zonder moe te worden. Ze waren veel sterker en konden het langer volhouden.

Ashwagandha verbetert de slaap

Verbetert de slaap

Met onze ogen gericht op onze telefoons, tablets en computers de hele dag door, gedachteloos scrollend door de bergen informatie, kan de constante blootstelling aan blauw licht ons ‘s nachts wakker houden, waardoor slaapschema’s en patronen verstoort worden. Dit leidt tot nadelige effecten en suboptimale productiviteit.

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Ethnopharmacology onderzocht de farmacologische effecten van Ashwagandha op de slaap. 80 gezonde deelnemers werden beoordeeld op slaapparameters, zoals slaapefficiëntie, slaapduur, waakzaamheid en inslaaptijd.

Bij zowel gezonde mensen als mensen met slapeloosheid veroorzaakte Ashwagandha een significante verbetering van alle onderzochte slaapparameters, wat aantoonde dat het de kwaliteit van de slaap verbetert en slapeloosheid kan helpen beheersen.

Een verbetering van de slaapkwaliteit en -duur zal je lichaam de kans geven om optimaal te herstellen en spiermassa op te bouwen, voor grotere winsten en betere prestaties.

Ashwagandha verhoogt testosteron

Verhoogt het testosteron niveau

Natuurlijke testosteronniveaus nemen af naarmate je ouder wordt. Een laag testosteron kan aanzienlijke nadelige effecten veroorzaken, zoals prikkelbaarheid, vermoeidheid, verlies van spiermassa en een verminderd libido. Er is bewijs dat suggereert dat Ashwagandha mogelijk een aanzienlijke impact kan hebben door de testosteronniveaus te verbeteren.

Een studie gepubliceerd in het Amerikaanse Journal of Men’s Health schreef 50 gezonde mannelijke deelnemers in voor een 16 weken durend blind, gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek om de effecten van Ashwagandha op testosteron, cortisol en vitaliteitsindicatoren te onderzoeken. De resultaten toonden een 18% toename in DHEA-niveaus en een 15% toename in testosteronniveaus in vergelijking met een placebo.

Daarom kan het aanvullen met 300-600 mg Ashwagandha per dag leiden tot verhoogde testosteronniveaus, verbetering van lichaamssamenstelling en algemene vitaliteit, wat voor krachtsporters rsulteert in betere spiergroei.

Conclusie: Is Ashwagandha een wondermiddel voor krachtsporters?

Ashwagandha heeft zeker hele mooie potentiële voordelen voor krachtsporters. Of het een wondermiddel is: Nee.

Een gezonde levensstijl met evenwichtige voeding en regelmatige lichaamsbeweging vormt de ruggengraat van spiergroei en algehele fysieke fitheid. Het is belangrijk te benadrukken dat geen enkel supplement, inclusief Ashwagandha, een slechte levensstijl of slechte eetgewoonten kan goedmaken. Supplementen zoals Ashwagandha kunnen echter wel waardevolle ondersteuning bieden. Ze kunnen helpen bij het verminderen van stress, het bevorderen van een betere slaap en het verbeteren van de algehele vitaliteit, wat indirect kan bijdragen aan betere trainingsresultaten en spiergroei. Maar onthoud, het is de combinatie van goede voeding en consistent sporten die de basis legt voor succes op het gebied van spiergroei.

Ashwagandha KSM-66

Ontdek nu de kracht van Ashwagandha

Ook nieuwschierig geworden naar de vele potentiële voordelen van het bijzondere Ashwagandha? Iedereen verdient een sterke geest en een goede balans. Bestel Ashwagandha vandaag nog.

Bronnen

  • Singh, Narendra et al. “An overview on ashwagandha: a Rasayana (rejuvenator) of Ayurveda.” African journal of traditional, complementary, and alternative medicines : AJTCAM vol. 8,5 Suppl (2011): 208-13. doi:10.4314/ajtcam.v8i5S.9
  • Chandrasekhar, K et al. “A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of ashwagandha root in reducing stress and anxiety in adults.” Indian journal of psychological medicine vol. 34,3 (2012): 255-62. doi:10.4103/0253-7176.106022
  • Wankhede, Sachin et al. “Examining the effect of Withania somnifera supplementation on muscle strength and recovery: a randomized controlled trial.” Journal of the International Society of Sports Nutrition vol. 12 43. 25 Nov. 2015, doi:10.1186/s12970-015-0104-9
  • Shenoy S, Chaskar U, Sandhu JS, Paadhi MM. Effects of eight-week supplementation of Ashwagandha on cardiorespiratory endurance in elite Indian cyclists. J Ayurveda Integr Med. 2012 Oct;3(4):209-14. doi: 10.4103/0975-9476.104444. PMID: 23326093; PMCID: PMC3545242.
  • Langade D, Thakare V, Kanchi S, Kelgane S. Clinical evaluation of the pharmacological impact of ashwagandha root extract on sleep in healthy volunteers and insomnia patients: A double-blind, randomized, parallel-group, placebo-controlled study. J Ethnopharmacol. 2021 Jan 10;264:113276. doi: 10.1016/j.jep.2020.113276. Epub 2020 Aug 17. PMID: 32818573.
  • Lopresti, Adrian L et al. “A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Crossover Study Examining the Hormonal and Vitality Effects of Ashwagandha (Withania somnifera) in Aging, Overweight Males.” American journal of men’s health vol. 13,2 (2019): 1557988319835985. doi:10.1177/1557988319835985